Блог за живота, самопознание, духовно развитие, житейско вдъхновение и личностно развитие, мисли и мъдрости

събота, 30 септември 2017 г.

Най-опасната дума в света според Невронауката





Тази дума може да унищожи живота както на говорещия, така и на слушателя!

Ако трябваше да ни подложат на магнитен резонанс – голям магнит с формата на поничка, който да заснеме на видео невронните промени случващи се в нашия мозък и за по-малко от секунда да светне думата “НЕ”, щяхме да видим внезапното освобождаване на десетки хормони произвеждащи стрес и невротрансмитери. Тези химикали незабавно прекъсват нормалното функциониране на мозъка, увреждайки логиката, мисълта, речта и комуникацията ни. Всъщност, ако силно разтревожен и депресиран човек погледне за секунди лист с изписани негативни думи на него, той ще се почувства още по-зле.

И колкото повече размишлява върху тях, толкова повече ще руши ключовите структури, които регулират паметта, чувствата и емоциите. Ще наруши съня, апетита и способността си да изпитва щастие и удовлетворение доста дълго време.

Ако озвучим своя негативизъм или дори леко се намръщим, когато казваме “не” се освобождават повече стрес химикали, не само в нашия, но и в мозъка на слушателя.

Слушателят ще изпита повишена тревожност и раздразнителност, като по този начин се подкопава сътрудничеството и доверието. В действителност, дори ако наоколо просто се навъртат негативни хора, то това ще ни направи по-предубедени към другите!

Всяка форма на негативно преживяване – притеснение за финансовото ни състояние или за здравето ни – ще стимулира освобождаването на разрушителни неврохимикали.

Същото важи и за децата:

Колкото по-негативни мисли имат, толкова повече емоционална нестабилност ще изпитват. Но, ако ги научите да мислят позитивно, може коренно да промените живота им.

Колкото повече се обвързваме с негативен диалог – в къщи или на работа – толкова по-трудно можем да спрем. Но негативните думи, изречени с гняв причиняват още повече повече щети.

Те изпращат алармиращи съобщения до мозъка, намесвайки центровете за вземане на решения на предния дял, което увеличава склонността ни да действаме ирационално.

Провокиращи страха думи, като: бедност, болест и смърт също стимулират мозъка по негативен начин. И дори, ако тези страшни мисли не са реални, други части от мозъка ни (като таламусът и амигдалата) реагират на негативните фантазии, като че ли те са реални заплахи възникващи във външния свят. Любопитно е, че все едно сме програмирани да се притесняваме от стари спомени пренесени от предците ни, когато е имало безброй заплахи свързани с оцеляването ни – нещо като генетичен артефакт.

Но как да се отървем от всичко това?

С цел да се прекъсне тази естествена склонност към притеснение и тревожност, могат да бъдат предприети няколко неща:

Като за начало си задайте въпроса:

“Дали ситуацията наистина застрашава живота ми?” Обикновено това далеч не е така, затова бързо ще прекъснем реакцията на амигдалата за въображаемата заплаха и още по-бързо ще можем да предприемем действия за разрешаване на проблема.

След като сме идентифицирали негативната мисъл (което често е подсъзнателно) можем да я преструктурираме, като изберем да се фокусираме върху позитивните думи и образи.

Изводът е, че самоконтролът може да ви спаси! Няма автоматичен начин…

Силата на думата “ДА”

Когато лекарите и терапевтите учат пациентите си да превръщат негативните мисли и тревоги в положителни твърдения, комуникационният процес се подобрява и пациентът възвръща самоконтрола и увереността си. Но има проблем: положителните мисли и думи не са заплаха за нашето оцеляване, така че не е нужно мозъкът да отговори толкова бързо, както го прави при негативните мозъчни импулси. За да се преодолее това невронно пристрастяване към негативизма, трябва многократно и съзнателно да генерираме колкото се може повече положителни мисли, за да се превърне това поведение в навик. Барбара Фредриксън, един от основателите на Позитивната психология открила, че се нуждаем най-малко от три генерирани позитивни мисли и чувства за всяко негативно чувство или мисъл.

Тоест срещу едно НЕ трябва да се изправим с 3 пъти ДА!

Това откритие корелира с изследването на Лосада с корпоративни екипи и това на Джон Готман с брачни двойки. Фредиксън, Лосада и Готман осъзнали, че ако искаме бизнесът и личните ни отношения наистина да се развиват, трябва да генерираме най-малко по 5 положителни послания за всяко отрицателно изказване, което правим.

Например “разочарован съм” или “не е това, на което се надявах” се броят за негативни изрази, които предизвикват отрицателни мимики на лицето и поклащане на главата.

Дори не е от значение, ако позитивните ни мисли са ирационални; те все пак ще засилят чувството за щастие, благополучие и удовлетвореност от живота.

Всъщност позитивното мислене може да помогне на всеки да изгради по-добро и по-оптимистично отношение към живота. Положителните думи и мисли задвижват мотивационните центрове на мозъка като ни помагат да изградим устойчивост, когато сме изправени пред проблеми в живота. Според Соня Любомирски, един от водещите учени в света изследваща щастието, ако искаме да развиваме удовлетворение през целия си живот, ще трябва редовно да се ангажираме с позитивно мислене, да споделяме щастливите събития с другите и да се наслаждаваме на всеки положителен момент в живота си.

Съвет: подбирайте думите си и ги изговаряйте бавно. Това ще прекъсне склонността на мозъка да бъде автоматично негативен, и както показват последните изследвания в тази област, най-обикновеното повтаряне на думи като благодаря, любов, мир и състрадание ще се включат специфични гени, които понижават нашето физическо и емоционално напрежение.

Ще се почувствате по-добре, ще живеете по-дълго, и ще изградите по-дълбоки и по-сигурни взаимоотношения с другите – в къщи и на работното място.

Когато генерираме минимум 5 позитивни мисли за всяка негативна, ще изпитаме “оптимален диапазон на човешкото функциониране. – Фредиксън и Лосада

Източник: lifehack.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар

 

20-те най-вредни и тежки мисли, и навици, които можем без съжаление да изхвърлим от главата и живота си.

1. Страх от неизвестното - пътят е там, където стъпвате. 2. Навикът да сравнявате и мислите , че другите са по-щастливи, успешни и кат...

Популярни статии

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Предоставено от Blogger.
Copyright © Правилата на живота | Powered by Blogger
Design by Saeed Salam | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com