събота, 26 септември 2015 г.

Съвети за пълноценен, истински, вдъхновяващ и щастлив живот

Съвети за пълноценен, истински, вдъхновяващ и щастлив живот
В даден момент от живота си голяма част от хората усещат, че се нуждаят от промяна. От коренна промяна, която да ги „извади“ от рутината и да направи живота им по-пъстър, по-приятен. Много от тях грешно (в много случаи) смятат, че се нуждаят от „крайни мерки“, за да намерят щастието. А както знаем всички, щастието може да се крие в най-неочакваните и малки неща.

В това е убеден и италианският учител Чезаре Ката, който вдъхновил учениците си да променят своя живот и да изживяват всеки ден, всеки час и всеки миг по-пълноценно. Чезаре е едва на 33 години и преподава в гимназията „Дон Боско“ във Фермо – малък град до Адриатическо море, разположен в североизточна Италия.

Вместо да дава задължителни книги за четене на учениците си през лятната ваканция, учителят ги накарал да следват няколко прости съвета. В продължение на няколко месеца те трябвало да спазват написаното, за да направят живота си по-пълноценен, истински, вдъхновяващ и щастлив.

Ето и 15-те съвета, които са способни да променят и вашия живот:

1. Когато имате възможност, се разхождайте сами по морския бряг рано сутрин. Вижте как слънчевата светлина се отразява във водата и мислете за нещата, които обичате най-много в живота си. Бъдете щастливи.
2. Опитайте се да използвате нови думи. Колкото повече неща успявате да казвате, толкова повече неща ще успявате да мислите. И колкото повече неща успявате да мислите, толкова по-свободни ще бъдете.
3. Четете колкото е възможно повече. Но не защото трябва да четете. Правете го, защото това е най-добрата форма на бунт, с която разполагате.
4. Избягвайте неща, ситуации и хора, които ви карат да чувствате негативизъм и празнота. Търсете стимулиращи ситуации и компанията на приятели, които ви обогатяват, които ви разбират и ви оценяват за това, което сте.
5. Ако се чувствате тъжни или се страхувате, не се притеснявайте. Опитайте да си водите дневник като начин да разкажете как се чувствате.
6. Танцувайте, но без да се срамувате. На дансинга близо до дома ви или сами в стаята си. Лятото е танц и е глупаво да не участвате.
7. Поне веднъж гледайте изгрева. Останете мълчаливи и дишайте. Затворете очи и бъдете благодарни.
8. Спортувайте различни неща.
9. Ако срещнете някого, който намирате за очарователен, кажете му го искрено и деликатно. Няма значение, ако тя или той не ви разбере. Ако се случи така, значи не ви е било писано.
10. Прегледайте бележките от часовете ни. Сравнете нещата, които четете и които сте научили с тези, които ви се случват.
11. Бъдете щастливи като слънчева светлина, както и неукротими като морето.
12. Не ругайте. Винаги бъдете с добри обноски и мили.
13. Гледайте филми със сърцераздирателни диалози (на английски език, ако можете), за да подобрите езиковите си умения и способността си да мечтаете.
14. Мечтайте за това как може и какъв трябва да бъде животът ви. Правете всичко възможно, не се отказвайте и давайте най-доброто от себе си, за да преследвате мечтите си.
15. Бъдете добри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар