Блог за живота, самопознание, духовно развитие, житейско вдъхновение и личностно развитие, мисли и мъдрости

четвъртък, 26 юли 2018 г.

Как излишното пречи на твоето благополучие?




Как излишното пречи на твоето благополучие?

Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните мрежи, на повече титли, повече амбиции. А с това нарастват и ангажиментите ни. Грижите ни се удвояват и утрояват, а годините и болестите без да усетим се трупат една след друга. И някак неусетно забравяме да се съсредоточим върху наистина важните неща в живота. Хем искаме да постигаме повече, хем сме толкова претоварени от празнодумци и безсмислени взаимоотношения , бутафорни проблеми и излишни емоции, че не ни стигат нито времето, нито силите да гоним мечтите си. Понякога толкова много ни се иска нещата да са малко по-прости и по-лесни, а всъщност с годините ни се струва, че те напук се усложняват, обременявайки ни все по-безвъзвратно.

“А да вкараме в живота си в ред всъщност хич не е невъзможно.”


Има обаче едно малко, но истински съществено условие – да се освободим. Да се освободим от нуждата да контролираме всичко и всеки на този свят, да изхвърлим ненужните вещи, да отпратим хората, които крадат времето и енергията ни, да почистим най-горното шкафче – онова с лошите спомени, предразсъдъците и емоционалните конфликти. И едва, когато успеем да изхвърлим и последния непотребен елемент в нашия живот, можем да сме сигурни, че сме освободили място за новото. Едва, когато човек се озове сам със себе си и се пречисти – физически, душевно и всякак, може да направи истинска преоценка на живота и ценностите си и да стартира отначало.

И "далеч" нямам предвид да се изолираме от света, да напуснем работа или да бойкотираме семейните си ангажименти. Необходимо е само да минем през няколко значими етапа, които гарантирано ще ни донесат, ако не грандиозни промени в живота ни, то най-малкото чувство на освобождаване и пречистване – нещо, от което всеки има нужда от време на време.

Всеки може да започне с почистване на шкафовете и дома от вехториите. Да изхвърли или дари дрехите, които не е обличал от години. Да разчисти мазата или гаража. Повярвайте ми, няма нищо страшно в това да живееш само с най-необходимото. Не с телевизор във всяка стая, а само с един (защо не и без), не с лаптоп за всеки у дома, не с тридесет чифта обувки, а с пет. Без да държим вещи в шкафовете с години по презумпция, просто защото „може да ни потрябват един ден“. Всички сме чували, че старите вещи носят със себе си определена енергия и понякога са повече натоварващи, отколкото полезни, а едно основно разчистване на дома, може да бъда чудесно начало на всяко ново наше начинание и промяна в живота.

Идва ред на следващата, малко по-трудна крачка. Сигурна съм, че всеки може още на първо четене да изброи поне няколко човека в живота си, които вместо радост и вдъхновение,му носят много по-често чувства като досада, раздразнение и емоционално изтощение. Ограничаване на контактите ни с подобни хора е трудно, но действа истински пречистващо. Трудно е, но не и невъзможно да се предприемат съзнателни действия в тази насока – дали ще минимизирате срещите си с хора, които ви натоварват или ще ги прекратите завинаги, всяко едно решение в подобен случай само ще ви бъде от полза.

Последната фаза, но и най-трудната от всички изброени, е работата със самите нас. Да отделим време да определим кои са крадците на време в живота ни и да ги елиминираме. А след това да изчистим всички емоционални конфликти, които приютяваме в себе си месец след месец, година след година. Онези, които предъвкваме всяка вечер преди да заспим, които не споделяме дори и на най-близките си, но които ни носят най-голяма горчилка.

“И когато минем през всички тези стъпки, а това може да ни отнеме години, тогава се става чудото.”


Животът ни, по някакво странно стечение на обстоятелствата, придобива все по-светли и по-разноцветни краски. Чувстваме се по-свободни и осъзнаваме, че за да си щастлив всъщност е необходимо много по-малко, отколкото сме си въобразявали. И не е никак случаен фактът, че и преди, и сега много от известните холистични лечители, никога не са предписвали на своите пациенти лекарство, преди да са стигнали до корена на болестта и първо него да отстранят. А на всички е ясно, че когато премахнем причината за даден проблем, тогава изчезват и неговите проявления. И ако се замислим още малко върху този така прост принцип, ще установим, че той може да бъде приложен върху всички области на нашия живот – и във здравето, и във взаимоотношенията, и в работата.

Но не се заблуждавайте, че подобно освобождаване се случва веднъж в живота и носи със себе си положителните промени сякаш на магия. Освобождаването е необходимо винаги, когато се почувстваме объркани и не знаем по кой път да поемем, когато времето ни не стига и чувстваме, че пропускаме покрай себе си истински важните моменти и хора, когато уж всичко ни е наред, но душата ни стяга и ни е някак неудобно в ролята, която сме избрали. Точно тогава е моментът за нашата малка лична революция. А всички знаем, че истински успешна революция могат да направят само онези, които нямат какво да загубят.



0 коментара:

Публикуване на коментар

 

20-те най-вредни и тежки мисли, и навици, които можем без съжаление да изхвърлим от главата и живота си.

1. Страх от неизвестното - пътят е там, където стъпвате. 2. Навикът да сравнявате и мислите , че другите са по-щастливи, успешни и кат...

Популярни статии

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Предоставено от Blogger.
Copyright © Правилата на живота | Powered by Blogger
Design by Saeed Salam | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com