Блог за живота, самопознание, духовно развитие, житейско вдъхновение и личностно развитие, мисли и мъдрости

вторник, 2 август 2016 г.

Гор Видал - писател, драматург, космополит




Гор Видал - писател, драматург, космополит

Американският писател и коментатор Гор Видал, който пишеше за широк кръг теми - от политиката до литературата и от хомосексуалността до религията - почина в Лос Анджелис на 86 години. "Ню Йорк Таймс" го определя като елегантен и язвителен автор, който не се притесняваше да обявява края на американската цивилизация.

В края на дните си той се смяташе за последния представител на един изчезващ вид и вероятно бе прав, допълва "Ню Йорк таймс".

Освен 25 романа той е автор и на два тома мемоари и няколко с есета, пиеси, телевизионни драми и сценарии и дори участва в няколко филма.

Смъртта на 86-годишният американски писател и драматург Видал провокира вълна от архивни статии с негови интервюта, мисли, есета. Публикуваме част от негови известни цитати:

"Не е достатъчно да успееш, трябва и другите да се провалят."

"Няма ненаказано добро."

"Съединените щати са основани от най-умните хора в страната - и оттогава не сме ги виждали."

"Казват, че да опознаеш себе си, значи да опознаеш всичко човешко. И естествено никой не може да опознае себе си, защото човешката природа е необхватна: ние оставаме непознати дори на себе си."

"Какво чудесно нещо са книгите, как преминават през светове и векове, побеждавайки невежеството и накрая дори и безпощадното време"

"Очевидно демокрацията е място, където се провеждат многобройни избори, които струват скъпо, но не решават големите въпроси, а кандидатите са взаимозаменяеми."

"На всеки американец, който се чувства готов да се кандидатира за президент, трябва по дефиниция да му се отнема тази възможност."

"Хората никога не правят това впечатление, което мислят, че правят!"

"Геният на управляващата класа се състои в това, че успява да накара повечето хора да не виждат неравенството в системата, в която повечето хора извършват неблагодарна работа, плащат високи данъци, срещу които не получават нищо."

"50 от американците никога не са гласували. 50% не четат вестници. Надявам се, че става дума за една и съща половина."

"Няма хомосексуални или хетеросексуални хора. Има само хомосексуален и хетеросексуален полов акт"

"За щастие на безумците, които ни управляват, ние сме Съединените Щати на Амнезията (United States of Amnesia). Ние не научаваме нищо, защото не помним нищо"

"Никога не пропускай да правиш секс или да се появиш в телевизията"

"Най-ужасното зло в нашата култура е монотеизма. От варварския текст от Бронзовата епоха, наречен "Стария завет" се появяват три античовешки религии: Юдаизъм, Християнство и Ислям. Това са религии на "небесния бог". Те са патриархални – Бог е всемогъщият Отец, който в течение на 2000 години тормози жените, в които управлява "небесният" и неговите мъжки земни наместници. "Небесният" е завистлив бог, разбира се: изисква пълно подчинение от всеки човек, тъй като отговаря не само за едно племе, но и за цялото си творение. Онези, които го отхвърлят, трябва да бъдат наказани или убити за тяхно добро. В крайна сметка тоталитаризмът е единствената политическа система, която служи на "небесния отец".

"Четирите най-прекрасни думи в ежедневната ни реч: "Аз нали ти казах?!"

Крилати фрази на известния американски писател Гор Видал, починал в сряда на 86 години.

Цитатите са от британския вестник Guardian



0 коментара:

Публикуване на коментар

 

20-те най-вредни и тежки мисли, и навици, които можем без съжаление да изхвърлим от главата и живота си.

1. Страх от неизвестното - пътят е там, където стъпвате. 2. Навикът да сравнявате и мислите , че другите са по-щастливи, успешни и кат...

Популярни статии

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Статии архив

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Предоставено от Blogger.
Copyright © Правилата на живота | Powered by Blogger
Design by Saeed Salam | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com