Блог за живота, самопознание, духовно развитие, житейско вдъхновение и личностно развитие, мисли и мъдрости

събота, 26 март 2016 г.

Седемте морални принципи на самураите




Бушидо – това е Кодекс на самурая, набор от правила, насоки и норми на поведение

Бушидо – това е Кодекс на самурая, набор от правила, насоки и норми на поведение както в битка, така и в живота като цяло. Като опитни стратези, безстрашни бойци и добри философи, самураите са най-успешните хора на своето време.



ГИ– справедливост. Бъди винаги честен в своите действия. Вярвай в справедливостта не на други хора, а на тази, която е в теб. За самураите няма градация в оценката на чест и справедливост, има само черно или бяло, вярно или невярно. Всеки честен човек с чиста душа не се страхува от истината.



Ю – смелост. Издигни се над тълпата. Да се криеш в черупката си като костенурка – значи да не живееш. Самураят трябва да има дух на герой. Това е много опасно и рисковано, но в същото време животът е пълноценен. Това не е духовната слепота – самураите са умни и силни. Замени своя страх с уважение и внимание.



ДЗИН – добродетел. Състрадание и жалост. Интензивното обучение прави самурая бърз и силен. Той развива сила, която трябва да се използва за общото благо. Ако съдбата не му даде такава възможност, той я намира сам.



РЕЙ – уважение. За самурая не е необходимо да бъде жесток и да доказва силата си. Дори и с най-злия враг самураят трябва да бъде учтив. Без това качество, ние не семе повече от зверове. Истинската вътрешна сила се проявява в конфликта.



МАКОТО – искреност. Ако самураят казва, че ще направи нещо, той трябва да го изпълни. Нищо в този свят не може да го спре. Тя не трябва да дава дума, не трябва да обещава нищо. Фактът, че е казал това, вече е гаранция за изпълнение. Да каже и да направи – това е едно и също нещо.

名誉

MЕЙЙО – чест. За самураите има само един съдия, кой може да съди за негова чест – самият той. Решенията, които той взема и изпълнява, отразяват истинското му “Аз”. Не можеш да се скрие от себе си!

忠義

TЮГИ – преданост. Самураят е отговорен за действията си, доброволно поемайки отговорност за своите действия. Той е абсолютно верен и лоялен на шефа си и е модел за подчинените си. Думата на мъжа са неговите следи , по тях можете да вървите след него където и да отиде. Гледайте къде вървите вие! /zarata.org



1 коментар:

  1. Заблуда е за много хора , че пътя на самурая е на ринга и в бойните школи и да си най добрия боец. Побеждавал съм много по добри от мен на ринга , защото съм използвал тези принципи и мислил . Но това не е важно изобщо . Този кодекс е нещо много повече

    ОтговорИзтриване

 

20-те най-вредни и тежки мисли, и навици, които можем без съжаление да изхвърлим от главата и живота си.

1. Страх от неизвестното - пътят е там, където стъпвате. 2. Навикът да сравнявате и мислите , че другите са по-щастливи, успешни и кат...

Популярни статии

Връзка с нас

Име

Имейл *

Съобщение *

Статии архив

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Предоставено от Blogger.
Copyright © Правилата на живота | Powered by Blogger
Design by Saeed Salam | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com